Hur heta är Storstockholms kommuner?

Hur heta är Storstockholms kommuner?

Vi har tittat närmare på hur ”heta” alla Stockholms kringkommuner är, och använde denna gång ett enda Attraktionsindex som en indikator för en fungerande andrahandsmarknad. Samtliga affärer under de senaste 5-6 månaderna ligger alltså till grund, utan uppdelning på bostadsstorlekar. (Snart finns även Malmö och Göteborgsregionerna tillgängliga).

Vi skrev senast om hur budgivningar på andrahandsbostäder är ett hälsotecken: Finns det budgivningar, finns det en frisk marknad. Finns det en frisk marknad, finns det flyttkedjor. Och finns det flyttkedjor, finns det förutsättningar för nyproduktion. Utvecklingen i Stockholmsregionen är delvis alarmerande.

De tre kriterierna för nyproduktion

1. Att det finns ett behov av nya bostäder
2. En fungerande marknad hela vägen till nyproduktionsköparna, dvs. en stark andrahandsmarknad som gör att köparna kan sälja sitt nuvarande boende
3. Tillräcklig köpförmåga hos dem som är målgrupper för nyproduktion

Plockar man ut den enskilt viktigaste faktorn av dessa tre så är det att andrahandsmarknaden fungerar. Då finns det med stor säkerhet också ett marknadstryck i form av ökande bostadsbehov, och nyproduktionen kan säljas med framgång under förutsättning att den inte blir för dyr.

Därför är andrahandsmarknaden så viktig för nyutveckling av bostäder

Om andrahandsmarknaden däremot visar tecken på stagnation blir det besvärligt. Det betyder med all sannolikhet att köparnas pengar inte räcker till. Ingen har resurser att bjuda över andra spekulanter, så då blir det inga budgivningar. På en sådan marknad kan mäklarna vittna om att det finns få köpare till objekten. Med tiden handlar buden allt oftare om prissänkning. Och möjligheterna att sälja nyproduktion är närmast obefintlig.
Märk väl: Det handlar aldrig om köparnas betalningsvilja, utan om deras köpförmåga.

En rapport om Attraktionsindex, kommun för kommun

I en nyutkommen Attraktionsrapport har vi ställt samman dels den allmänna marknadsbilden, dels tidsserier för varje kommun där utvecklingen av Attraktionsindex 2014-2017 redovisas, dels hur det ser ut med indexet för respektive lägenhetsstorlekar (1:or måste ha den största attraktionen).

I rapporten tittar vi också, kommun för kommun, på prisrelationen mellan andrahandsmarknaden och aktuell nyproduktion och bedömer hur köpförmågan ser ut.

_________________________________________

Köp rapporten och se klarare på risken i de kommuner du är intresserad av

Om du som utvecklare är verksam i dessa kommuner utlovar vi intressant läsning. Redan här nu kan vi berätta att det finns kommuner med tydligt nedåtgående andrahandsmarknad sedan flera år, och tecken på en mycket svag andrahandsmarknad 2017. Det gäller alltså att syna dessa kommuner mycket noga innan man ger sig in i nya projekt.

Är du intresserad av Attraktionsrapporten för hela Storstockholm inklusive Uppsala?

Nu får du den för endast SEK 25 000 + moms. Vi tar även förhandsbokningar för kommande Attraktionsrapporter som behandlar Malmö- och Göteborgsregionerna. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så tar vi kontakt.

”En investering i kunskap ger bäst avkastning” – Benjamin Franklin

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][contact-form-7 id=”651″ title=”Lars Stromqvist”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Bo I™-konceptet: En platsnörds bekännelser Var finns pengarna?
Din kommentar

Vad tycker du?

Din e-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *