Får det lov att vara en nybyggd bostad?

Får det lov att vara en nybyggd bostad?

Många har funderat på det paradoxala i att vi i Sverige har massor av människor som behöver en bostad men ändå inte lyckas bygga nytt så det räcker åt alla.

Jag kan berätta varför det är som det är: Den bostadsmarknad vi har är nästan helt inriktad på att utnyttja värdet i det boende man redan har. I toppen finner vi 60-plussarna som säljer sina villor. Även yngre människor i början av bostadskarriären bygger sin nästa bostad på reavinsten i den nuvarande.

”Utan eget kapital, ingen ny bostad”

– Så enkelt är det faktiskt. Och prismekanismerna går ut på att varje krona av det tillgängliga kapitalet måste användas till den nya bostaden.

Därför är det nya amorteringskravet en mycket tuff åtgärd, som i ett slag minst har fördubblat kapitalbehovet inför nästa bostadsköp. Och de möjliga köparna, som var en begränsad skara redan tidigare, har garanterat blivit ännu färre.

Som utvecklare av nya bostäder är det därför av större vikt än någonsin att skapa sig en noggrann, detaljerad och inte minst pålitlig bild av de möjliga köpare som faktiskt finns, på en given plats för en viss typ av bostad.

Analytiker hos Property People

Det är mitt jobb på Property People. Jag analyserar bostadsmarknaden lokalt, ända ner på kvartersnivå, för att hjälpa dig som utvecklare att bedöma prissättning, behovet av bostadsstorlekar och den möjliga utvecklingstakten med hjälp av ett antal modeller (jag tror faktiskt att de är unika) som vi själva har utvecklat för att verkligen förstå bostadsmarknadens mekanismer.

Varför just jag? Min skoltid var på 60-talet och min examen från KTH är daterad 1977. Slumpen gjorde att KTH blev en språngbräda för att bli copywriter på en reklambyrå som var specialiserad på business-to-business. I detta blev jag kvar under många år. Det gav mig en enorm erfarenhet av olika branscher, företag och deras i allmänhet synnerligen osorterade problemställningar. Det var jag, i rollen som copywriter, som skapade sammanhangen. Och det lärde mig något fundamentalt om analys: Det finns alltid massor av fakta och statistik att ta del av, men väldigt få som kan använda det för att visa vägen till framgång.

Du vet var du kan hitta mig.

Kontakta Lars genom att skicka ett meddelande nedan.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][contact-form-7 id=”651″ title=”Lars Stromqvist”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Skillnaden mellan ett par jeans och en bostad kanske inte är så stor trots allt Amorteringskravet dödar ungas möjlighet till bostad
Din kommentar

Vad tycker du?

Din e-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *